Categories

Συμβουλές - Μυστικά!!!


Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα...
Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα και δροσερά επί μεγάλο διάστημα με ένα μείγμα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι η προσθέστε στο νερό τους λίγο χυμό λεμονιού.
Τα τζάμια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά ....
Τα τζάμια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά , αν τα τρίψετε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε άσπρο ξίδι ή κρύο τσάι ( χωρίς ζάχαρη !!)
Η βρεγμένη εφημερίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική φτάνει να διαλέξετε την σωστή ποιότητα χαρτιού,
Οι ιλουστρασιόν εφημερίδες με γλασέ χαρτί δεν προσφέρονται γι' αυτή τη δουλειά.
Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια...
Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια ή κρεμμύδια περάστε τα δάχτυλά σας με αλάτι. Δεν θα κολλάνε μετά το καθάρισμα και δεν θα μυρίζουν δυσάρεστα.
Μπορείτε να αποφύγετε τα πιτσίλισμα του φούρνου...
Μπορείτε να αποφύγετε τα πιτσίλισμα του φούρνου με λάδια και λίπη, όταν ψήνεται κρέας ή ψάρι στο γκριλ, ρίχνοντας χοντρό αλάτι μέσα στο ταψί που βάζετε από κάτω.
Για τον βουλωμένο νεροχύτη
Για τον βουλωμένο νεροχύτη σας ρίξτε στην τρύπα του νεροχύτη ή του νιπτήρα, 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και στην συνέχεια 1 φλιτζάνι ξύδι.
Βάλτε την τάπα και αφήστε το να δράσει για μισή έως μία ώρα η και όλη την νύχτα αν δεν ξεβουλώνει.
Βγάλτε την τάπα και ρίξτε αρκετή ποσότητα βραστό νερό.
Μαρινάρισμα πριν το Ψήσιμο...
Χοιρινό ή Βοδινό κρέας - 3-24 ώρες
Στήθος κοτόπουλου χωρίς το δέρμα και τα κόκκαλα - 3 ώρες
Άλλα μέρη του κοτόπουλου - 3-24 ώρες
Μεγάλα ψάρια - 30 λεπτά
Μικρά ψάρια - 15 λεπτά
Λαχανικά - 15-60 λεπτά
Το ρύζι δεν πρέπει ....
Το ρύζι δεν πρέπει να ανακατεύεται κατά το μαγείρεμά του. Το συχνό ανακάτεμα σπάει τους κόκκους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το ρύζι να μαλακώνει, να κολλά και λασπίζει.
Το ξύδι ....
Λίγες σταγόνες ξύδι στο σφουγγάκι για τα πιάτα θα σας απαλλάξουν από τυχόν μυρωδιές στα πιάτα και στα ποτήρια.
Επίσης νερό και ξύδι αναμεμειγμένο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως καθαριστικό για τα άλατα σε βρύσες και ανοξείδωτα.Η δοσολογία είναι 3 μέρη νερό και ένα ξύδι.
Για να κρατήσουμε αρκετές μέρες τα μυρωδικά....
Ένα μυστικό για να κρατήσετε αρκετές μέρες τα μυρωδικά που συνοδεύουν τα φαγητά σας-σέλινο, άνιθο, μαΪντανό, δυόσμο κ.α. είναι να τα βάλετε σε ένα ποτήρι με νερό μέσα στο ψυγείο. Η διάρκεια ζωής τους θα είναι τουλάχιστον διπλάσια.
Μην χαραμίζετε το ρεπανάκι
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το ρεπάνι (το άσπρο) καίει (συνήθως) και αυτό το κάνει υπέροχο. Αυτό που δεν γνωρίζετε (ίσως) είναι ότι το "κάψιμο" του ρεπανιού βρίσκεται ακριβώς κάτω από την φλούδα σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν και όσο πάμε προς το κέντρο του καρπού το κάψιμο εξασθενίζει. Άρα μια συμβουλή για τους φίλους μας, μην καθαρίζετε πολύ το ρεπάνι, σχεδόν να το ξεφλουδήσετε απλά (σαν τα καρότα).
Λαχανικά στον ατμό
Για να βράσουμε τα λαχανικά στον ατμό τα βάζουμε στο ειδικό συρμάτινο καλαθάκι της κατσαρόλας. Βάζουμε τόσο νερό ώστε η επιφάνεια του (όταν κοχλάζει) να είναι μόλις 3 εκστοστά περίπου κάτω από τον πάτο του καλαθιού. Το καπάκι της κατσαρόλας πρέπει να είναι κλειστό. Στον ατμό τα λαχανικά διατηρούν περισσότερο τη "ζωντάνια" τους.
Για να μην μαυρίζει ποτέ η σύβραση
Όταν προσθέτε κρεμμύδια- σύβραση σε κάποιο φαγητό, πριν τα ρίξετε στο τηγανάκι αλατίστε το λάδι,που ήδη ζεσταίνετε (μην ξεχάσετε να βάλετε και λιγότερο αλάτι στο φαγητό) κι έπειτα ρίξτε τα κρεμμύδια. Δεν μαυρίζουν με τίποτα, εκτός κι αν ξεχάσετε το τηγάνι για καμιά ώρα, οπότε όχι μόνο τα κρεμμύδια αλλά και το σπίτι ολόκληρο θα καεί!
Λεκέδες από νερό στα έπιπλα ...
Αν έχετε λεκέδες από νερό που έχουν στεγνώσει στα έπιπλά σας, ένα μείγμα οδοντόπαστας και σόδας μαγειρικής, είναι αποτελεσματικό. Τρίψτε ελαφρά με το μείγμα αυτό τους λεκέδες με ένα χνουδωτό νωπό ύφασμα. Μετά τρίψτε την επιφάνεια με ένα μαλακό στεγνό ύφασμα.
Για να μην υπάρχουν μικρόβια στο σπίτι ...
Στην κουζίνα οι πάγκοι , τα μαχαιροπίρουνα , τα σφουγγάρια , τα βουρτσάκια και οι πετσέτες πρέπει να διατηρούνται πάντα στεγνά . Ότι παραμένει υγρό ευννοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων . Ειδικότερα οι πετσέτες πρέπει να στεγνώνουν καλά μετά από κάθε χρήση , να αλλάζονται συχνά και να πλένονται με καυτό νερό . Επίσης , φροντίστε να είναι απόλυτα στεγνά τα σκεύη όπου φυλάσσονται το αλεύρι , ο καφές , το ψωμί , οι ξηροί καρποί και τα βότανα .
Για να διώξουμε τα μυρμήγκια και τις κατσαρίδες από το σπίτι ...
Έχετε μυρμήγκια ή κατσαρίδες στο σπίτι σας ; Ψεκάστε με χυμό λεμονιού όπου δείτε μυρμήγκια ή κατσαρίδες να μπαίνουν. Τα μυρμήγκια και οι κατσαρίδες δεν μπορούν να ανεχθούν τη μυρωδιά του χυμού λεμονιού !
Φύλαγμα δερμάτινων ..
Μην φυλάτε τώρα το καλοκαίρι τις δερμάτινες μπότες σας, δερμάτινα παπούτσια ή δερμάτινες τσάντες και ζακέτες σε πλαστικές σακούλες. Χρησιμοποιείτε σακούλες από ύφασμα για ζακέτες και τσάντες, και χάρτινες για παπούτσια και μπότες. Τα δερμάτινα είδη αν δεν "αναπνέουν" κινδυνεύουν να προσβληθούν από μούχλα.
Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα...
Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα. Τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.
Αν θέλουμε το κέικ να είναι αφράτο …
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο και αφού κρυώσει ελαφρά, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
Για να μην πετάξουμε μπαγιάτικα καρύδια!...
Τα καρύδια πολλές φορές όταν παλιοκαιρίσουν έχουν μια χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά. Για να τα χρησιμοποιήσουμε τα απλώνουμε σε ένα ταψί, τα ραντίζουμε με το ποτό της αρεσκείας μας (κονιάκ, λικέρ) και τα ψήνουμε για ένα 20λεπτο περίπου (μέχρι να εξατμιστεί το ποτό) στους 180-200 `C. Μόλις κρυώσουν η φλούδα αφαιρείται πανεύκολα, είναι νοστιμότατα και διατηρούνται στο ψυγείο κλεισμένα σε σακουλάκι φαγητού!
Ελαφρότερη και γευστικότερη σάλτσα Pesto....
Για να γίνει πιο ελαφριά και πιο γευστική η σάλτσα pesto αντικαθιστούμε το μισό βασιλικό με μαϊντανό και επίσης το μισό κουκουνάρι με αμύγδαλο. Έτσι έχει μια διαφορετική γεύση από τη συνηθισμένη και συνάμα αρκετές θερμίδες λιγότερες.
Για εύκολο καθάρισμα φούρνου…
θερμαίνουμε για λίγο τον φούρνο και τον σβήνουμε.
Τοποθετούμε την σχάρα στη μεσαία θέση και πάνω της τοποθετούμε ένα μικρό πιατάκι με αμμωνία .
Στο πάτο του φούρνου τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό.
Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε για 3 με 4 ώρες.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε ως συνήθως.
Για εύκολο ξεφλούδισμα ντομάτας
Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τις ντομάτες τις βάζουμε για λίγο σε βραστό ή πολύ ζεστό νερό, μόλις τις βγάλουμε τις ρίχνουμε σε κρύο τρεχάμενο νερό. Με τον τρόπο αυτό αποφλοιώνονται εύκολα.
Μυρίζει άσχημα το σιφώνι του νεροχύτη;
Ρίχνουμε 2 κουταλιές μαγειρική σόδα σε σκόνη στο σιφώνι και μετά μισό φλιτζάνι ξύδι. Αφήνουμε να περάσουν δυο λεπτά και ανοίγουμε την βρύση να τρέξει αρκετά. Επαναλαμβάνουμε εφόσον χρειάζεται.
Ορισμοί Θερμοκρασιών φούρνου
                  120°C = πολύ χαμηλός
                  150°C = χαμηλός
                  165°C = μέτρια χαμηλός
                  180°C = μέτριος
                  190°C = μέτρια ζεστός
                  205°C = ζεστός
                  230°C-260°C = πολύ ζεστός
Ορισμοί θερμοκρασιών (σε σχέση με το βρασμό)
                  85°C = κοχλάζει το νερό
                  100°C = βράζει το νερό
                  108°C = σωστή θερμοκρασία για μαρμελάδες
                  115°C = το σιρόπι έχει μορφή κόμπου
                  160°C = το σιρόπι καραμελώνει
                 
Ορολογίες της κουζίνας (ψησίματος, μαγειρέματος κ.α)
                  Ανάβω: "Ανάβουμε" μια τροφή μετά το τσιγάρισμα με λίγο αλκοόλ και την αφήνουμε να καεί μερικά δευτερόλεπτα.
                  Δένω: Δένουμε τη σάλτσα ενός φαγητού με μια αμυλούχα ύλη π.χ. με αλεύρι, ρυζάλευρο, με άνθος αραβοσίτου κλπ. Αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε σιγανή φωτιά.
                  Ζεματίζω: Βράζουμε μια τροφή μέσα σε νερό για μερικά λαπτά, την ξεπλένουμε με κρύο νερό και τέλος τη στραγγίζουμε.
                  Καβουρδίζω: Τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά μια τροφή μέχρι να ροδίσει καλά. Για το καβούρδισμα χρησιμοποιούμε λάδι. Το ψήσιμο ενός ξηρού καρπού λέγεται επίσης καβούρδισμα. Το καβούρδισμα μας είναι γνωστό και σα σωτάρισμα.
                  Μαραίνω: Τσιγαρίζουμε ελαφρά μια τροφή σε βούτυρο ή λάδι χωρίς όμως να χρωματιστεί π.χ. μαραίνουμε το κρεμμύδι.
                  Μαρινάρω: Για να μαρινάρουμε μια τροφή χρησιμοποιούμε ένα μείγμα αρωματικών χόρτων (μαρινάδα) μέσα στα οποία βάζουμε τη τροφή για όση ώρα συνιστά η συνταγή. Έχουμε μαρινάδα ωμή ή βρασμένη.
                  Ροδίζω: Χρωματίζουμε μια τροφή στο τηγάνι ή στο φούρνο δίνοντάς της ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
                  Σβήνω: Σταματάμε το τσιγάρισμα ή το βράσιμο μια τροφής, ρίχνοντας μέσα νερό, κρασί ή ζωμό.
                  Τσιγαρίζω: Χρωματίζουμε μια τροφή σε βούτυρο ή λάδι για λίγα λεπτά.
                 
Συμβουλές για του λεκέδες …
                  Η πίσσα φεύγει με οποιουδήποτε είδους λάδι.
                  Το κραγιόν φεύγει με οινόπνευμα.
                  Το μελάνι στα ρούχα φεύγει αν ρίξουμε αμέσως γάλα.
                  Οι λιπαροί λεκέδες καταπολεμούνται με ταλκ και καλό βούρτσισμα.
                  Το κόκκινο κρασί λένε πως φεύγει αν το τρίψουμε με αλάτι.
                  Το κερί το σιδερώνουμε καλυμμένο με εφημερίδα.
                  Τα άλατα του βραστήρα φεύγουν με ξύδι και νερό (το βράζουμε και το αφήνουμε μία μέρα).
Για να μην δακρύζουν τα μάτια όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια...
Για να αποφύγουμε το δάκρυσμα μόλις βγάλουμε το πρώτο φλούδι από το κρεμμύδι, το ραντίζουμε με ξύδι.
Για να φύγει η μυρωδιά από το σπίτι όταν τηγανίζουμε …
Φυσικά ανοίγουμε τα παράθυρα, αλλά εκτός αυτού, μπορούμε να κάψουμε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Κάνουν καλύτερη δουλειά από πολλά αποσμητικά χώρου !
Για να μην πιτσιλάει το τηγάνι...
Κατ` αρχήν τα υλικά που θα τηγανίσουμε πρέπει να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται. Αξίζει να περιμένουμε λίγο. Φυσικά μπορούμε να σκεπάσουμε το τηγάνι με την ειδική πυκνή σήτα. Τι γίνεται όμως αν δεν την έχουμε πρόχειρη; Λίγο αλάτι (μια κουταλιά περίπου) στην μέση του τηγανιού την ώρα που ζεσταίνουμε το λάδι κάνει αρκετά καλή δουλειά.
Για να μην μυρίζει το κουνουπίδι...
Την ώρα που το βράζουμε βάζουμε μια φέτα ψωμιού μέσα στην κατσαρόλα.
Για να μην κόψουν τα αυγά ...
Για να μην κόψουν τα αυγά, φροντίζουμε να μην έχουν μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας από το μίγμα στο οποίο τα προσθέτουμε.
Για να μην βγάζουν ρίζες οι πατάτες...
Όταν φυλάμε πατάτες στην αποθήκη ή οπουδήποτε αλλού και δεν θέλουμε να βγάλουν γρήγορα ρίζες, βάζουμε ανάμεσά τους ένα μήλο. Θα καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα το φύτρωμα των ριζών.
Εάν μας πέσει παραπάνω αλάτι στα όσπρια …
Αν μας πέσει πολύ αλάτι κατά λάθος, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μία ξεφλουδισμένη πατάτα. Θα τραβήξει αρκετή από την αλμύρα.
Για να μη φουσκώνει το νερό όταν βράζουν τα μακαρόνια ..
Για να μη χύνεται το νερό όταν βράζουν τα μακαρόνια, προσθέστε λίγο λάδι, μία - δύο κουταλιές, στο νερό όταν βράζουν. Όλος ο αφρός θα εξαφανιστεί
Για να μην μαυρίζει η σύβραση...
Όταν προσθέτετε κρεμμύδια- σύβραση σε κάποιο φαγητό, πριν τα ρίξετε στο τηγάνι αλατίστε το λάδι, που ήδη ζεσταίνετε (μην ξεχάσετε να βάλετε και λιγότερο αλάτι στο φαγητό) , έπειτα ρίξτε τα κρεμμύδια.
Για να μην καίει το κρεμμύδι...
Αν δε θέλετε το κρεμμύδι να είναι καυτερό αφού το καθαρίσετε τρίψτε το καλά με μπόλικο αλάτι και μετά ξεβγάλετε το για να μην είναι αλμυρό.
Για να μη σπάζουν τα αυγά κατά το βράσιμο ...
Τα αυγά σπάζουν με το βράσιμο όταν τα έχουμε βγάλει μόλις από το ψυγείο. Γι αυτό πρέπει να τα βγάλουμε περίπου 20 λεπτά πιο πριν για να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου. Επίσης στο βράσιμο ρίχνουμε στο νερό λίγο αλάτι.
Για μια διαφορετική γεύση στα κοκκινιστά …
Δοκιμάστε στα κάθε είδους κοκκινιστά αλλά και στη φασολάδα να προσθέσετε κατά το μαγείρεμα λίγη ξεραμένη πορτοκαλόφλουδα.
Για Τραγανές Πατάτες Φούρνου ...
Αν θέλουμε οι πατάτες φούρνου να γίνουν τραγανές, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε από πάνω και λίγη φρυγανιά τριμμένη.
Για να μην μυρίζουν τα χέρια σας κρεμμύδι ...
Αν κόψετε κρεμμύδια και μυρίζουν τα χέρια σας, τρίψτε καλά τα χέρια σας με λίγο ελληνικό καφέ. Ακόμα μπορείτε να βάλετε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές από την κουζίνα σας.
Για να μη μυρίζουν τα χέρια σας σκόρδο ...
Καθαρίσατε σκόρδο και μύρισαν τα χέρια σας. Κόψτε μια ντομάτα και τρίψετε τα χέρια σας με αυτήν. Αμέσως μετά πλύνετέ τα.
Για να μη μυρίζει το σπίτι γενικώς...
Η καλύτερη λύση είναι η σωστή χρησιμοποίηση του απορροφητήρα της κουζίνας. Σπάνια διαβάζουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτές, λοιπόν, κατά κανόνα λένε πως την ώρα που χρησιμοποιούμε απορροφητήρα πρέπει να είναι μία πόρτα κουζίνας ανοιχτή, αλλά όχι προς το εξωτερικό του σπιτιού ή παράθυρο, γιατί τότε ο εξωτερικός αέρας διώχνει τις μυρωδιές προς το εσωτερικό του σπιτιού. Αν ο απορροφητήρας συντηρείται σωστά έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
Ο φελός του κρασιού στα θαλασσινά
 
Ο φελός του κρασιού περιέχει τανίνη. Ρίξτε έναν μέσα στη κατσαρόλα με τα οστρακοειδή ή το χταπόδι για να μαλακώσει το κρέας.

Απομακρύνετε τη μυρωδιά του σκόρδου απ' τα χέρια

Αμέσως μετά το κόψιμο του σκόρδου, τρίψτε το χέρι σας με το κυρτό ενός ανοξείδωτου κουταλιού κάτω από τη βρύση. Στη συνέχεια πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι. Το μέταλο εξαφανίζει τη μυρωδιά του σκόρδου.

Σηκώστε το τηλέφωνο

Τοποθετήστε μία ανοιχτή πλαστική σακούλα δίπλα στο τηλέφωνο πριν αρχίσετε να ζυμώνετε την πίτα ή τους κεφτέδες. Όταν το τηλέφωνο χτηπήσει (και θα χτυπήσει) απλά περάστε το χέρι σας στη σακούλα και σηκώστε το χωρίς να το κάνετε χάλια.

Καθαρίστε την καφετιέρα

Για να καθαρίσετε την καφετιέρα του γαλικού, γεμίστε τη με νερό, ρίξτε μέσα 1 ή 2 κουταλιές σόδα φαγητού και αφήστε τη να βράσει και να περάσει μέσα στην κανάτα.
- Μυρωδιά κουνουπιδιού!
Για να μην μυρίζει άσχημα το σπίτι όταν μαγειρεύετε κουνουπίδι, βάλτε σε ένα κομμάτι βαμβάκι λίγο ξύδι και βάλτε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας που το μαγειρεύετε. Εναλλακτικά, κόψτε ένα κομμάτι φλούδας από λεμόνι και βράστε την μαζί με το κουνουπίδι. Θα εξαφανίσει κάθε μυρωδιά!
- Περίσσεψε ντομάτα από την κονσέρβα;
Αν ανοίξατε κονσέρβα ντομάτας και δεν την χρησιμοποιήσατε όλη, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε παγοκύστες δημιουργώντας εύχρηστα παγάκια τοματοχυμού έτοιμα προς χρήση.
- Μπάρμπεκιου
Το κρέας, τα ψάρια, τα λαχανικά, τα πουλερικά που σκοπεύετε να ψήσετε πρέπει να τα βγάλετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το ψυγείο. Η σχάρα θα πρέπει να καθαριστεί και να λαδωθεί. Κάψτε την καλά και ακουμπήστε τα υλικά σας επάνω.
- Μυρωδιά κρεμμυδιού
Αν κόψετε κρεμμύδια ή σκόρδα και μυρίζουν τα χέρια σας, πάρτε μια πρέζα ελληνικό καφέ και τρίψτε καλά τα χέρια σας. Επίσης, μπορείτε να τρίψετε τα χέρια σας με μια λεμονόκουπα! Θα εξαφανίσει κάθε ανεπιθύμητη μυρωδιά.
- Zεστή μυρωδιά καφέ!
Αν θέλετε να αλλάξετε λίγο την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, βάλτε λίγο ελληνικό καφέ σκόνη σε ζεστό μάτι της κουζίνας. Όλες οι δυσάρεστες μυρωδιές θα απομακρυνθούν και μια υπέροχη ευωδιά ελληνικού καφέ θα πλημμυρίσει το χώρο.
- Μαλακές πατάτες φούρνου
Για να μην ξεραίνονται οι πατάτες στο φούρνο, προσθέστε μισό ποτήρι νερό ή και περισσότερο (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού). Θα γίνουν μαλακές και βελούδινες σαν να έχουν πάρει βράση στο … ζουμί τους!
- Τρυφερές πατάτες φούρνου
Για να μην ξεραθούν οι πατάτες κατά το ψήσιμο, τις αλείφουμε πριν με λάδι.
- Για να μην φοβάστε όταν ρίχνετε το λάδι στο τηγάνι
Φροντίστε τα υλικά που θα τηγανίσετε να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται. Αξίζει να περιμένετε λίγο να στεγνώσουν οι πατάτες από το πλύσιμο, να στραγγίξουν τα καλαμαράκια κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ειδική πυκνή σίτα για το τηγάνι. Αν δεν την έχετε διαθέσιμη, λίγο αλάτι (μια κουταλιά περίπου) στην μέση του τηγανιού την ώρα που ζεσταίνεται το λάδι κάνει αρκετά καλή δουλειά.
- Τέρμα οι “εύθραυστες” φρυγανιές
Κατά τη διάρκεια του αλείμματος καλό είναι να τοποθετείτε τις φρυγανιές πάνω σε μια φέτα του τοστ ή τη μία πάνω στην άλλη, για να μην θρυμματίζονται κάτω από την πίεση του μαχαιριού
- Βελούδινος πουρές
Άσπρος και βελούδινος θα γίνει ο πουρές αν χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή του ζεστό αντί για κρύο γάλα.
- Η επιτυχία μιας σφιχτής μαρέγκας
Αν θέλετε να γίνει πολύ σφιχτή η μαρέγκα δοκιμάστε την ώρα που χτυπάτε τα ασπράδια να ρίξετε δύο-τρεις σταγόνες λεμόνι ή ξύδι.
- Για να φύγει η τηγανίλα από το σπίτι
Ανοίξτε τα παράθυρα και κάψτε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Τα πιο φυσικά και αποτελεσματικά αποσμητικά χώρου!
- Άοσμο καθάρισμα σκόρδου
Για να καθαρίσετε εύκολα και άοσμα σκελίδες σκόρδου, ζεματίστε τες για λίγα λεπτά. Θα ξεφλουδιστούν σχεδόν μόνες τους. Καθαρίστε πολλές σκελίδες και καταψύξτε τες στην κατάψυξη, για να μην χρειαστεί να το ξανακάνετε σύντομα! Διατηρούνται άψογα.
- Πόσο φρέσκιες είναι οι σαρδέλες;
Η ζωντάνια των ψαριών φαίνεται από τα βράγχια, τα χρώματα και τα μάτια. Αν δείτε όμως μια κιτρινωπή ρίγα στα πλάγια της σαρδέλας, μην απορήσετε… Δεν είναι νέο είδος ψαριού που σας διαφεύγει… έχει μείνει στο ψαράδικο λίγο παραπάνω καιρό!