Categories

Tυρόπιτα με σπιτική σφολιάτα




ΥΛΙΚΑ
Για τη σφολιάτα
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. Βιτάμ soft
1 κ.γ. αλάτι (1 γεμάτη πρέζα)
1 κούπα νερό κρύο
1 πλάκα παγωμένο βιτάμ
(για το αλεύρωμα της ζύμης και το άνοιγμα του φύλλου χρησιμοποιούμε νισιστέ, το οποίο πριν κάνουμε το δίπλωμα της ζύμης, το αφαιρούμε με πινέλο)

Για τη γέμιση
400 - 450 γρ. φέτα τριμμένη
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού

Για την επικάλυψη
1 κρόκο αυγού
2 κ.σ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σφολιάτα
Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και ζυμώνουμε στο χαμηλό με το ζυμωτήρι. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά προσθέτουμε κουταλιά - κουταλιά το νερό έως ότου τελειώσει και δημιουργηθεί μια μαλακή και αφράτη ζύμη.
Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια και ζυμώνουμε για λίγο με χέρι πιέζοντας με τον καρπό και τραβώντας τη ζύμη για να την κάνουμε πιο ελαστική.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια της ζύμης, τη βάζουμε σε μπολ με καπάκι ή τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30’ να ξεκουραστεί.
Κόβουμε μια πλάκα Βιτάμ σε 12-14 λεπτές φέτες.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, πασπαλίζουμε αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε φύλλο παραλληλόγραμμο όσο η μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου. Τοποθετούμε στο κέντρο απλωμένες δίπλα-δίπλα τις φέτες Βιτάμ. Κλείνουμε τις φέτες του Βιτάμ γυρίζοντας τη ζύμη προς το κέντρο πρώτα από τις γωνίες και μετά τα πλαϊνά. Με το χέρι μας στρώνουμε το ζυμάρι ώστε να καλυφθεί τελείως το βούτυρο. Δημιουργείται ένα μικρό παραλληλ ώσπου να σκεπαστούν καλάι διπλ΄λευρόγραμμο. Με τον πλάστη κλείνουμε καλά τις ενώσεις και ανοίγουμε ταυτόχρονα σε μέτριο παραλληλόγραμμο. Διπλώνουμε τη ζύμη στα 3 από τις στενές πλευρές σαν φάκελο. Αλευρώνουμε πάνω κάτω το ζυμάρι και βάζουμε σε μπολ με καπάκι ή καλύπτουμε με μεμβράνη για 30’ στο ψυγείο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο έως τέσσερις φορές:
Βγάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη από τη μεγάλη πλευρά σε μικρό παραλληλόγραμμο. Διπλώνουμε από τις στενές πλευρές στα 3 σαν φάκελο. Αλευρώνουμε πάνω – κάτω και βάζουμε σε καλυμμένο μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε πάλι από τις μεγάλες πλευρές σε μέτριο παραλληλόγραμμο και διπλώνουμε στα 3 από τις στενές πλευρές σε φάκελο. Αλευρώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια και βάζουμε σε μπολ με καπάκι στο ψυγείο για τα τελευταία 30’.
Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο φύλλα για την πίτα μας. (Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο  έως την επομένη)

Για την πίτα
Χτυπάμε σε μπολ το ασπράδι και το αυγό. Ρίχνουμε στη συνέχεια το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε με καλαμποκέλαιο τη λαμαρίνα του φούρνου. Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνουμε τη γέμιση αφήνοντας ένα δάχτυλο κενό γύρω – γύρω στο φύλλο. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και γυρίζουμε ελαφρώς τις άκρες προς τα μέσα για να κολλήσουν. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια.
Σε μπολάκι ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και με πινέλο αλείφουμε την πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο συμβατικό φούρνο στους 200 βαθμούς στην πρώτη σκάλα για 50’ περίπου (μέχρι να ροδοκοκκινίσει).