Categories

Κουλούρια Θεσσαλονίκης




Υλικά
  • 1/2 κούπας νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (9 γρ.)
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κούπας χλιαρό νερό
  • 400-450 γρ. περίπου αλεύρι
  • σουσάμι για το τύλιγμα

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι τα 3 πρώτα υλικά και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας χυλός.
Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει αφρό στην επιφάνεια.
Στο μεταξύ βάζουμε σε μπολ 400 γρ. από το αλεύρι και προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, ο ελαιόλαδο,το αλάτι, το χλιαρό νερό και το μείγμα της μαγιάς που στο μεταξύ έχει φουσκώσει.
Ζυμώνουμε ελαφρά όλα τα υλικά και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιλέον αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ζύμη απαλή που να μην κολλάει.
Αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ με τη ζύμη για 30 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον περιμένοντας να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας το χωρίζουμε σε μπάλες,12 μικρές ή 6 μεγάλες.
Ό,τι προτιμάτε!
Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε κορδόνι και βρέχοντας ένα πινελάκι το περνάμε με νερό.
Κλείνουμε το κορδόνι σχηματίζοντας κύκλο και το περνάμε από σουσάμι να καλυφθεί καλά.
Αραδιάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή ώσπου να πάρουν χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.