Categories

Συντήρηση τροφίμων-κατάψυξη


Η κατάψυξη δεν είναι "πανάκεια". Φροντίστε ό,τι μπαίνει σ' αυτή να χρησιμοποιείται και το περιεχόμενό της να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Διατηρήστε το χώρο καθαρό, λίγη σόδα θα βοηθήσει στην απορρόφηση οσμών.
Πώς διατηρουνται οι μελιτζάνες στην κατάψυξη; 
Για να διατηρήσετε τις μελιτζάνες στην κατάψυξη, τις τηγανίζετε πρώτα ελαφρά ή τις ζεματίζετε. Στην περίπτωση που θέλετε οι μελιτζάνες να χρησιμοποιηθούν για μελιτζανοσαλάτα, τις ψήνετε πρώτα και μετά τις βάζετε στην κατάψυξη.


Πώς διατηρούνται οι μπάμιες στην κατάψυξη; 
Πριν βάλετε τις μπάμιες στην κατάψυξη, πρώτα τις καθαρίζετε και τις ζεματίζετε ελαφρά ή απλώς τις καθαρίζετε και χωρίς να τις ζεματίσετε τις βάζετε στην κατάψυξη.


ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ / ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ
Κρέας - 9 μήνες έως 1 χρόνο (το αγοράζουμε σε μιρκά πακετάκια ή μερίδες και τα βάζουμε σε ξεχωριστά, κλεισμένα σακουλάκια, στην κατάψυξη)

Ψάρια - 2 έως 3 εβδομάδες

Πουλερικά - 2 έως 3 μήνες

Ανακατεμένο, βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι σκέτο ή με τυρί και άλλα υλικά για πίτα, έτοιμο σε σακουλάκι - 1 μήνα

Γέμιση για σουφλέ (ψιλοκομμένα τυριά, ζαμπόν) - 1 μήνα

Αυγά χωρισμένα (τα ασπράδια σε σακούλα ή πλαστικό μπολ, οι κρόκοι χτυπημένοι με ζάχαρη) - 3 μήνες

Μπρόκολο/Κουνουπίδι σε ροζέτες - 3 μήνες

Φύλλο ζύμης - 1 χρόνο

Μαργαρίνη/Βούτυρο - 6 μήνες

Σάλτσα ντομάτας (σε σακούλα) - 3 μήνες

Ξηροί καρποί - 1 χρόνο

Μπέικον/Ζαμπόν/Καπνιστή γαλοπούλα - 1 χρόνο

Καπνιστός σολομός - 6 μήνες

Καπνιστή/Ψητή μελιτζάνα ή πιπεριά καθαρισμένη από τη φλούδα - 3 μήνες


ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
Ωμά λαχανικά

Γάλα και κρέμες

Τυρί φέτα (εκτός αν είναι τριμμένο)

Τυρί κίτρινο (εκτός αν είναι τριμμένο)

Τυριά σε κρέμα ή λευκά φρέσκα τυριά

Σάλτσα πέστο

Βινεγκρέτ

Ψωμί με προζύμι

Φρούτα (ολόκληρα, φρέσκα)

Φρέσκες σαλάτες


ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Παστίτσιο/Μουσακάς (πριν ψηθεί, χωρίς τη μπεσαμέλ)

Πίτσα (πριν ψηθεί)

Πίτες (ωμές ή ψημένες)

Ογκρατέν (ωμά ή ψημένα, χωρίς τη μπεσαμέλ)

Κρέπες γεμισμένες ή σκέτες

Σουφλέ με ταλιατέλες (πριν ψηθεί)

Μπιφτέκια (ωμά, ζυμωμένα)

Τάρτες και Κις (ψημένα ή πριν ψηθούν)

Ψωμί (φτάνει να μπει φρεσκοψημένο και όχι 2ης μέρας)

Ψωμί για τοστ

Κέικ/Τσουρέκι (ισχύει το ίδιο με το ψωμί)

Ψημένο παντεσπάνι ή κέικ σε τρίμματα (για άλλη χρήση)

Κοτόπουλο/Ψάρι φιλέτο/Κροκέτες/Γαρίδες πανέ (παναρισμένα, πριν τα ψήσουμε, για λίγες ημέρες)

Φαγητά με σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ (πριν ή αφού τα ψήσουμε)

Τηγανίτες (pancakes, ψημένες)

Ζωμός (κότας, κρέατος, ψαριού)

Σάλτσες φρούτων


ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Φαγητά με μπεσαμέλ (ωμή ή ψημένη)

Μους και πουτίγκες, κρέμες ψυγείου

Τηγανητά φαγητά - ψημένα (πατάτες, κοτόπουλο πανέ, κροκέτες, λαχανικά, αυγά)

Σούπες

Σιροπιαστά γλυκά

Λαδερά φαγητά

Φαγητά ψημένα με πατάτα / Πουρές


ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Κρέας που έχει ξαπαγώσει

Κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει

Ψάρι που έχει ψηθεί

Φαγητά φούρνου με πατάτες που ψήθηκαν

Ψημένα ή βραστά λαχανικά

Παγωτό που έχει λιώσει